Svet-Stranek.cz
skupina historického šermu
SHŠ Garde, z. s.

Kronika 2023:skupina historického šermu

Kronika 2023


Rok 2023



Tak se nám čas přehoupl a my už se chystáme na novou sezonu. První akcí tohoto roku byla 27.-29.1. zimní bitva v Podbořanech, kam vyjela jen mužská část skupiny. Přijeli plní dojmů. Bitva se povedla a večer si poseděli u kytar, dobrého jídla a pití. 

11.2. se konala výroční schůze. Zde jsme jako obvykle probrali uplynulou sezonu a naplánovali sezonu novou. Odsouhlasili jsme si návštěvu jarní burzy v Praze, ta se konala 18.3., dokoupilo se pár potřebností a teď už hurá do sezony.

25.3. se konal ples v České Kamenici, Zatančili jsme si, zazpívali, hodně se zasmály u jednotlivých vstupů a užili si půlnoční překvapení. Téma bylo Pohádka, a tak jsme si dali Sněhurku a trpaslíky :-) 

30.4. Čarodějnice jsme si tentokrát užili na Studánce. Přes den si kluci dali postavy v lese u kterých si děti museli vysloužit odměnu a po zapálení Čarodějnice jsme jim ukázali svojí ohnivou show. Přespali jsme tam a užili si večer s nimi. Druhý den ráno 1.5. už jsme ale zabalili a frčeli do Cvikova, kde nás čekaly Májové slavnosti. Zde probíhala výstava zbraní a soutěže, k večeru pár ukázek a hurá domů.

6.5. víkend u Pepeho v Křečanech. K naší nevoli poslední ročník, ale o to víc jsme si ho užili. Tento víkend nám bude moc chybět a je možné, že si za něj do budoucna vymyslíme náhradu. Soutěž k velkému překvapení vyhrála za ženskou část Gríšanda a tato trofej bude jedna z nejcennějších :-) 

19.-21.5. Velká akce roku, Valdštejnské slavnosti ve Frýdlantu. Byli jsme pod jednotkou hradeckého Hejkala. Užili si táboření na louce u bojiště s přáteli a v klidu. Máme to rádi, v městském táboře je moc hluku a lidí a pravidel. Kuchaři, kteří se o nás starali si vysloužili ocenění za nejvíc párkové menu a byla pro ti nim svolána vzpoura za vajíčka :-) Užili jsme si bohatý program, opět úžasný noční ohnivý průvod s ohňostrojem na závěr a bitvu jak v sobotu, tak v neděli. 

27.5. se konaly slavnosti v Jablonném v Podještědí. Tentokrát jsme sem jeli s obavami, kde budeme, neb náměstí bylo rozkopáno, ale nakonec jsme byli u baziliky a moc se nám to líbilo. Stánkaři zde byli nadšení, že se i u nich něco děje a do dalších let jsme si toto místo zamluvili. Vystoupili jsme s pohádkou a gotickými souboji. 

10.6. poprvé si nás pozvali na Antonínskou pouť do Radvance. Přijeli jsme s výstavkou, soutěžemi a ukázkami. Den se vydařil, počasí přálo a na další rok už máme jasno a to včetně pátečního večera, kdy pravděpodobně vyjedeme i s ohnivkou.

17.6. bitva - Chlumec. Akce, kde se sjel i Modrý kříž. Nebyli všichni, šéfová se svou drahou částí rodiny, měla jiné plány, ale ostatní si akci užili. Kluci se účastnili turnaje a Tomášek z něj vyšel s velkou pochvalou.

22.6. pasování prvňáčků ve Velkých Hamrech. Zde už jsme kdysi byli a šéfová si zde způsobila popáleniny na ruce. Nyní vše dopadlo dobře. Je to nádherné prostředí, hned bychom se všichni vrátili do školky. Mají zahradu v lese a má to své úchvatné kouzlo. Děti zde měli nádherná vystoupení, byl to doják. Ohnivka se povedla a celý den stál za to. Těšíme se na další pozvání. 

1.7. slavnosti v Dubé. Zde jsme také byli poprvé. Akce to byla veliká, mnoho stánků a koncert Lucie Bílé a různé vstupy. My zahráli pohádku a turnaj a vše zakončili ohnivou show. Celý den s námi strávili naši přátelé z kultury, Zdeněk Nigrín a Markéta Růžičková. Domů jsme jeli unavení, ale spokojení.

7.-9.7. čekal nás další pohodový víkend s našimi přáteli na dětském táboře karatistů v Lindavě. Celou sobotu jsme si s dětmi hráli, připravili si výstavku s výkladem a ukázkami a na oplátku připravili oni pro nás své ukázky boje. To máme moc rádi. Celé odpoledne s námi pobyl i Zdenda Nigrín a pořídil nám pár super foteček. Večer se někteří z nás prošli jejich stezkou odvahy. Tomášek jim pak v dalším týdnu pomáhal jako instruktor a je už domluvený s výpomocí i na další rok.

22.7. Hasištejn. Další z pro nás nových akcí. Letos si to opravdu užíváme. Akce hezká s účastí Modrého Kříže. Bitva malá a k našemu pochopení provázená technickými potížemi. Vzpomněli jsme si na naší nepovedenou bitvu. Celkově krásné prostředí. Večer ohnivka, vždy se rádi koukneme i na jiné. A je možné, že další rok, si tady tu ohnivku dáme my.

Po zasloužené dovolené jsme se opět vrhly do dalších akcí. První z nich bylo rozloučení s létem ve Stráži pod Ralskem 26.8.. Pohodová akce, máme tu pro nás vyhrazené místo, celý den si u nás návštěvníci užívají soutěže a výstavku. Odpoledne byl turnaj. Gríša si zde užil část svých narozenin a Pája ho nechal na konci vyhrát :-) 

2.9. jedno menší odpoledne ve Sloupu v Čechách. Radost svým vystoupením jsme zde udělali v Domově důchodců u příležitosti Zahradní slavnosti. Ti nám oplatili svou návštěvou další víkend 9.9. , kdy se přijeli podívat na Cvikovské Ostrve. Ty se povedly, soutěže se zúčastnily Fratres in Armis, Malchus a Šermířská Kumpanie. Vyhrála to skupina Fratres in Armis. Dále nás bavil kejklíř Radim, děti si hrály v dětském koutku, zahrál nám Ondřej Pešl a Ctirad Macháně, počasí přálo a večer jsme se v soukromí rozloučili s naším zesnulým kamarádem Hejkalem z Děčína, který k nám předešlé roky jezdil se svou kovárnou. Moc se nám to líbilo a za dva roky nás čeká výroční akce, kdy zde oslavíme deset let konání Ostrví a zároveň dvacet let skupiny Garde.

16.9. slavnosti ve Štětí. Zde nám chyběl Gríša a Pája a my narychlo dávali dohromady vystoupení, neb jsme jej slíbili. Pohádka byla opravdu jedna velká improvizace, zahrály si i děti. Musím soudně říct, že už za sebou máme lepší vstupy a máme na čem zapracovat. Bitva byla pohádková, s drakem a Gríšanda si zahrála zlou královnu. Celý víkend byl fajn, atmosféru jsme si užili, zdatně jsme zde ještě s Hejkálkem pobyli jediní celý víkend a dělali klukům od Černých rytířů společnost. 

29.9.-1.10. Houska, bitva a tradičně jedna z posledních akcí v roce. Celý den zde probíhá program a hlavním bodem je bitva. Posezení večer bylo více než příjemné ve společnosti úžasných lidí a muzikantů. 

6.-8.10. Horní Hrad, pro nás další nová akce. Hrad pod palbou :-) Víkend plný střílení a vstupů s ukázkami, kde jsme vyplňovali program pro návštěvníky hradu. I zde to byla akce s účastí Modrého Kříže. Byla to skvělá společnost, mnoho smíchu a pohody, jen už přeci jen poměrně chladno. Neděle se nám táhla, neb pršelo a návštěvníci téměř nechodily a tak nebylo pro koho co předvádět. Cesta nás domů čekala dlouhá a rádi jsme zapadli do postýlek. 

Pak už nás čekala jen cesta do Brandýsa nad Labem - 20.-22.10. - zde proběhla malá komorní bitvička, uvolněná a tématicky nezařazená. Dále zde proběhl křest desky našeho přítele Hejkala z Hradce, krásný koncert a v neposlední řadě oslava narozenin, kdy se spojili Hejkal, Kejtý a Gríšanda. Stálo to za to :-) 

Poslední akcí tohoto roku byl sněm Řádu Modrého Kříže, který se konal 18.11. na Housce. Toto už se týkalo jen členů řádu, zbytek skupiny měl volno :-) Tomášek zde mile překvapil, když vyhrál turnaj :-) 


Nyní už nás čekají přípravy na rok 2024.